Ciasto bananowe jest bardzo wdzięczną słodyczą jako, że wszystkie składniki wyrabia się w jednej misce stosunkowo szybko i jest gotowe do zajadania praktycznie zaraz po upieczeniu. Nie zawiera jajek, a masło można zastąpić tłuszczem roślinnym, więc jest propozycją również dla wegan.
I strasznie uzależnia.
Składniki:
- 4-5 dojrzałych bananów
- 110 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 250 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 kopiasta łyżeczka sody
- cynamon do posypania
- cukier trzcinowy lub biały do posypania
- mak do posypania (można pominąć)
Przygotowanie:
- Banany kroimy w plasterki lub rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy masło, mąkę, cukier i sodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy - ja używam tłuczka do ziemniaków, by masło i banany były dobrze rozdrobnione. Następnie mieszam łyżką. Można też użyć miksera na niskich obrotach.
- Masę przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Z wierzchu posypujemy grubo cynamonem, cukrem i opcjonalnie makiem.
- Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez ok 1 godzinę, choć czasami ciasto jest gotowe wcześniej, dlatego trzeba co jakiś czas zerkać do piekarnika. Ciasto upieczone po wyjęciu z keksówki nie rozchodzi się na boki, tylko jest zwarte. Pachnie bosko.
A można mąkę niepszenną? Żytnia razowa da radę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie, chociaż nie opatentowałam. Z mąką razową może nie być takie lekkie i dosyć zbite, więc proponuję dodać jajka czy trochę maślanki/jogurtu;)
OdpowiedzUsuńBosko, razowa i maślanka brzmi kusząco. Może jutro zrobię? MNIAM!!!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić. Brzmi na mniam-mniamka. A tak myślałam, że może by pasowała (ale tylko opcjonalnie) polewa czekoladowa...(to ja, kasia)
OdpowiedzUsuńPasuje jak najbardziej. Jeszcze jak dodasz bakalie na wierzch...;) Podobnie serek mascarpone z dodatkiem wanilii czy bitej śmietany i inne wariacje. To miała być wersja prosta i szybka;)
Usuńpycha!! smaczne i proste, do tego błyskawicznie się je robi
OdpowiedzUsuńAniu - czekam na więcej :)
(madzia)
To ciasto to po prostu! przepychota! :) łatwe w wykonaniu, smaczne i tanie! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńmi niestety wyszedł troszkę zakalec ale chyba wyszło dobre bo znajomi zjedli wszystko tylko okruszki zostały :) nie poddaje i będę próbowała jeszcze raz bez zakalca :) (Asia)
OdpowiedzUsuń