niedziela, 25 stycznia 2015

Papryka faszerowana kaszą jaglaną z warzywami


Odkąd spróbowałam kotlecików jaglanych i dowiedziałam się o niezwykłych, prozdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej, na stałe włączyłam ją do swojego menu. Moją ulubioną jest wersja słodka, taplana w mleku z owocami, aczkolwiek jako nadzienie ulubionych warzyw, również idealnie się sprawdza. Tym razem kaszy jaglanej towarzyszą zielono-czerwone warzywa i aromatyczne przyprawy.

Składniki:
  • 4 różnokolorowe papryki
  • 2/3 kubka kaszy jaglanej
  • 1/2 cukinii
  • 6 brukselek (lub innych zielonych warzyw: np. groszku, brokuła, szpinaku w liściach)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki oregano
  • 3/4 łyżeczki bazylii
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • chilli do smaku (tutaj w wersji ostrej 2 duże szczypty)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • czarnuszka do posypania (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia (lub oliwa z oliwek)
  • parmezan/twardy żółty ser do posypania z wierzchu
 Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przelać dwukrotnie wrzątkiem w celu pozbawienia jej goryczki, odcedzić i następnie zalać 2 kubkami gorącej wody z dodatkiem odrobiny soli. Ugotować do miękkości.
  2. W tym samym czasie, kiedy kasza się gotuje, rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i podsmażamy grubo pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Do cebuli dosypujemy oregano, bazylię, tymianek i chilli.
  3. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek, brukselkę w całości i pokrojoną cukinię (w sporo plasterki, dzielone na połowę). Podsmażamy warzywa przez kilka minut, aż będą lekko rumiane i chrupkie.
  4. Do całości dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, ocet balsamiczny i dosmaczamy cynamonem, gałką muszkatołową oraz solą. Na koniec możemy jeszcze dosypać czarnuszkę.
  5. Po dokładnym wymieszaniu na patelni kaszy jaglanej z warzywnym farszem, próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy według gustu.
  6. Papryki faszerujemy dużą ilością jaglanki z warzywami, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy kilkadziesiąt minut, tj.do momentu, aż papryka zacznie się marszczyć i będzie miękka. Przed wyjęciem z piekarnika posypujemy startym żółtym serem/parmezanem i zapiekamy kilka minut na złoty kolor.




2 komentarze:

  1. Koniecznie do wypróbowania! Kasza jaglana jest, tylko pomysłu na nią brakowało :)

    OdpowiedzUsuń