środa, 29 kwietnia 2015

Pasta z czerwonej fasoli z orzechami i suszonymi pomidorami...czyli kupka szczęścia


Wegańska pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami, wyczuwalnymi prażonymi orzechami włoskimi i słonecznikiem made my day;) Jest idealna na piknik albo na lunch, do pajdy chleba czy zdrowych, warzywnych przekąsek. Można ją przechowywać w słoiczku w lodówce przez kilka dni i pozwalać jej z każdym dniem nabierać charakteru.
Pasty na bazie fasoli, zarówno białej jak i czerwonej, bronią się same z dodatkiem niewielkiej ilości 'poprawiaczy' smaku jak zioła, cytryna czy kapary na przemian z oliwkami. Można z nich robić smalec z na bazie podsmażonej cebuli, który jest znacznie lższejszy niż smalec mięsny i na pewno urzeknie amatorów tradycyjnego smarowidła.
Powariujcie trochę w kuchni i wrzućcie do fasoli, co lubicie najbardziej lub co macie pod ręką. Mogą być ulubione bakalie, świeże zioła, przyprawy zaostrzające smak jak czosnek czy papryczki jalapeno. Pyszności.

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli (można też ugotować suchą fasolę)
  • 5-6 plasterków suszonego pomidora 
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g słonecznika (można zastąpić ulubionymi bakaliami)
  • papryka słodka - ok 1 płaska łyżeczka
  • pieprz cayenne/chili wg uznania
  • 1 spory ząbek czosnku
  • sok z 1/2 mandarynki lub w wersji bardziej wytrawnej kilka kropli cytryny/limonki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól 
Przygotowanie:
  1. Wybrane bakalie (u mnie orzechy włoskie i słonecznik) prażymy na patelni, następnie miksujemy dosyć drobno i odstawiamy.
  2. Fasolę miksujemy na gładką pastę, dodajemy resztę składników i delikatnie miksujemy całość.
  3. Doprawiamy do smaku - ja lubię bardziej ostrą, więc nie żałowałam chili.

2 komentarze:

  1. super pasta, na pewno o nienudnym smaku! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, zrobilam w 10 sekund w thermomixie. Zdrowa przepyszna alternatywa dla wędlin. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń