poniedziałek, 9 marca 2015

Pstrąg porowo-koperkowy


Rybę na obiad? Chętnie, ale niekoniecznie smażoną znowu w panierce... Z czym ją przyrządzić, żeby było szybko, smacznie a jednak oryginalnie? I oto proszę - łatwy w wykonaniu, a niebanalny pstrąg z porami, duszonymi na łyżce oleju kokosowego. Można usmażyć, zgrillować lub upiec w piekarniku. Do tego sałatka z awokado, gruszką i granatem.

Składniki:
  • pstrąg w tuszce
  • 1/2 biało-zielonej części pora
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kilka gałązek koperku
  • pieprz biały i czarny 
  • sól
  • olej do smażenia (u mnie ryżowy)
Przygotowanie:
  1. Na łyżce oleju kokosowego podsmażamy pokrojony w drobne plasterki por, aż się zeszkli, po czym dodajemy skórkę z cytryny i przyprawy (bez koperku).
  2. Pstrąga (wypatroszonego) nacieramy solą i wkładamy do środka podsmażony farsz porowy wraz z koperkiem.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pstrąga po ok. 4-5 minut z każdej strony.

2 komentarze: