sobota, 21 lutego 2015

Tarta z karmelizowaną cebulą i pesto z brokuła




Od dawna chodziła mi po głowie tarta z karmelizowaną cebulą. Nie wiedziałam tylko, z czym ją połączyć, żeby nie utracić słodkawego smaku cebuli, lecz go podkreślić i dodać warzywa, które razem będą tworzyć udaną kompozycję. Miało być kilka rodzajów zielonych warzyw, ale ich konfiguracja mnie nie przekonywała, natomiast wiedziałam, że na pewno chcę dodać brokuł, choć sam w sobie subtelny nie jest... I ukręciłam lekkie, zielone pesto z brokuła z dodatkiem słonecznika, które przekładane karmelizowaną cebulą, naprawdę dobrze smakuje i jest bardzo puszyste. A sam brokuł, zmiksowany z cytryną, oliwą, ziarnami słonecznika i przyprawami, zyskał dużo gracji. 
Co ważne, przygotowanie karmelizowanej cebuli jest bardzo proste, podobnie jak pesto z brokuła (jeśli posiadacie mikser).  Razem z kieliszkiem wina, wasz obiad czy kolacja staną się odrobinę wytworne.

Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 120 g masła
  • szczypta soli 
Karmelizowana cebula:
  • 4 średnie cebule (użyłam 2 czerwonych i 2 białych)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru (ja użyłam trzcinowego)
Pesto z brokuła:
  • duży brokuł
  • 100 g słonecznika uprażonego na suchej patelni
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łodyżki natki pietruszki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • sól i pieprz 
  • kilka kropel wody (opcjonalnie do rozrzedzenia)
Dodatkowo do nadzienia:
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka  
  • 1 średnia lub duża marchewka
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto zagniatamy w misce - do mąki wbijamy jajko, masło kroimy nożem, lekko solimy i formujemy kulę. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 h. 
  2. Kiedy ciasto się chłodzi, brokuły dzielimy na różyczki, łodyżkę dokładnie obieramy w celu pozbawienia jej łyka i gotujemy krótko (ok 5 minut) we wrzątku lub na parze. Po wyjęciu z garnka, wstawiamy na krótką chwilę do zimnej wody, by brokuły zachowały swój soczysty, zielony kolor.
  3. Cebule kroimy w krążki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i przesmażamy, dopóki się nie zrumieni. Następnie dodajemy łyżkę cukru, mieszamy chwilę, dolewamy ocet balsamiczny i chwilę podsmażamy na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. Odstawiamy.
  4. Do blendera wrzucamy przestudzone brokuły wraz z resztą składników na pesto i  miksujemy, dolewając powoli mleko (150 ml). Jest to część naszego nadzienia, a z mlekiem wszystkie składniki na pesto szybciej się zmiksują. Pesto powinno być dobrze doprawione, więc nie żałujmy przypraw i cytryny.
  5. Ubijamy 3 jajka (ja je wrzuciłam do blendera po pesto), przekładamy do miski i dodajemy pesto. Całość delikatnie mieszamy. Masa powinna być płynna.
  6. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i oblepiamy nim formę do tarty, uprzednio wysmarowaną oliwą. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika.
  7. Po wyjęciu podpieczonej tarty, czekamy kilka minut, aż ciasto przestygnie, po czym wykładamy równomiernie połowę nadzienia z pesto, następnie całość cebuli i drugą wartswę nadzienia pesto. Piekarnik redukujemy do 190 stopni.
  8. Na końcu obraną marchewkę ścinamy w cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw i układamy na wierzchu tarty. 
  9. Wkładamy do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni) i zapiekamy, dopóki wierzch i boki ciasta się zrumienią (ok. 35-45 minut).

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz