środa, 21 stycznia 2015

Ciasto bananowe na szybkości dla gości


Ciasto bananowe jest bardzo wdzięczną słodyczą jako, że wszystkie składniki wyrabia się w jednej misce stosunkowo szybko i jest gotowe do zajadania praktycznie zaraz po upieczeniu. Nie zawiera jajek, a masło można zastąpić tłuszczem roślinnym, więc jest propozycją również dla wegan. 
I strasznie uzależnia.

Składniki:
  • 4-5 dojrzałych bananów
  • 110 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g masła 
  • 1 kopiasta łyżeczka sody
  • cynamon do posypania
  • cukier trzcinowy lub biały do posypania 
  • mak do posypania (można pominąć)
Przygotowanie:
  1. Banany kroimy w plasterki lub rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy masło, mąkę, cukier i sodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy - ja używam tłuczka do ziemniaków, by masło i banany były dobrze rozdrobnione. Następnie mieszam łyżką. Można też użyć miksera na niskich obrotach.
  2. Masę przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Z wierzchu posypujemy grubo cynamonem, cukrem i opcjonalnie makiem.
  4. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez ok 1 godzinę, choć czasami ciasto jest gotowe wcześniej, dlatego trzeba co jakiś czas zerkać do piekarnika. Ciasto upieczone po wyjęciu z keksówki nie rozchodzi się na boki, tylko jest zwarte. Pachnie bosko.


8 komentarzy:

  1. A można mąkę niepszenną? Żytnia razowa da radę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że spokojnie, chociaż nie opatentowałam. Z mąką razową może nie być takie lekkie i dosyć zbite, więc proponuję dodać jajka czy trochę maślanki/jogurtu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko, razowa i maślanka brzmi kusząco. Może jutro zrobię? MNIAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić. Brzmi na mniam-mniamka. A tak myślałam, że może by pasowała (ale tylko opcjonalnie) polewa czekoladowa...(to ja, kasia)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasuje jak najbardziej. Jeszcze jak dodasz bakalie na wierzch...;) Podobnie serek mascarpone z dodatkiem wanilii czy bitej śmietany i inne wariacje. To miała być wersja prosta i szybka;)

      Usuń
  5. pycha!! smaczne i proste, do tego błyskawicznie się je robi
    Aniu - czekam na więcej :)
    (madzia)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto to po prostu! przepychota! :) łatwe w wykonaniu, smaczne i tanie! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mi niestety wyszedł troszkę zakalec ale chyba wyszło dobre bo znajomi zjedli wszystko tylko okruszki zostały :) nie poddaje i będę próbowała jeszcze raz bez zakalca :) (Asia)

    OdpowiedzUsuń