wtorek, 20 stycznia 2015

Sałatka brokułowa z sosem miodowo-czosnkowym


Pożywna sałatka, która bardzo dobrze smakuje solo jak i w parze z innymi składnikami dania głównego. Do tego  zawiera same dobrodziejstwa dla naszego zdrowia nie tylko dzięki zawartości warzyw, ale także składnikom pysznego dressingu. Razem to prawdziwa bomba witaminowa.

Składniki:
  • 1 brokuł podzielony na różyczki 
  • 1 marchewka
  • 4 niewielkie ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1 dymka (może być w towarzystwie szczypiorku)
  • garść uprażonych płatków migdałowych lub innych ulubionych bakalii czy ziaren (np. orzechów włoskich, nerkowców, pestek słonecznika, sezamu)
  • opcjonalnie połówka sałaty karbowanej lub rzymskiej (nie może być zbyt wiotka jak masłowa)      
Dressing:
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
  • 1/1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 gałązka (rozdrobniony w moździerzu z uwagi na dość twarde ziarenka)
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  1. Brokuły i ziemniaki gotujemy al dente w wodzie lub na parze. Brokuły dzielimy na różyczki, a ziemniaki kroimy w plasterki. Marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy w podłużne paski. Pomidory zaś w niewielkie kawałki, a dymkę drobno siekamy. Można również dodać połówkę sałaty, poszarpanej na średniej wielkości kawałki. (Wersja na zdjęciu jest bez sałaty.)
  2. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki wkładamy do słoiczka (np. po kaparach czy oliwkach), zakręcamy i wstrząsamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos jest bardzo gęsty, można dodać odrobinę wody.
  3. Warzywa polewamy dressingiem, posypujemy ulubionymi bakaliami lub ziarnami (ja użyłam sezamu), uprzednio uprażonymi na patelni. Sałatka po kilku minutach jest gotowa - jak tylko wszystkie aromaty się ze sobą odpowiednio połączą. 






5 komentarzy:

  1. Wspaniale składniki. Nic dodać, nic ująć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm, czytanie przepisu podziałało mocno na moje kubeczki smakowe, więc jutro biegnę do sklepu po składniki i biorę się za pichcenie - dzięki za inspirację !
    ps
    czy można połączyć tę sałatkę np. z ryżem żeby mieć pełen obiad? czy lepiej jakiś inny dodatek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka ma w składzie ziemniaki, więc zrezygnowałabym z ryżu. Ewentualnie jedno zamieniła drugim i ryż ugotowała np. w kurkumie. Do tego kotlet jajeczny na szybko lub camembert w panierce z sezamem mmm;)

      Usuń
    2. Dzięki za podpowiedź - o to mi właśnie chodziło. Zrobię jak sugerujesz i będę miał obiad na niedzielę jak znalazł :)

      Usuń
  3. Ania ten przepis jest super, a dressing pasuje do wielu potraw, polecam go też do sałat :) przetestowałam już

    OdpowiedzUsuń