Pożywna
sałatka, która bardzo dobrze smakuje solo jak i w parze z innymi
składnikami dania głównego. Do tego zawiera same dobrodziejstwa dla
naszego zdrowia nie tylko dzięki zawartości warzyw, ale także składnikom
pysznego dressingu. Razem to prawdziwa bomba witaminowa.
Składniki:
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 1 marchewka
- 4 niewielkie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 dymka (może być w towarzystwie szczypiorku)
- garść uprażonych płatków migdałowych lub innych ulubionych bakalii czy ziaren (np. orzechów włoskich, nerkowców, pestek słonecznika, sezamu)
- opcjonalnie połówka sałaty karbowanej lub rzymskiej (nie może być zbyt wiotka jak masłowa)
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
- 1/1,5 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 gałązka (rozdrobniony w moździerzu z uwagi na dość twarde ziarenka)
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Brokuły i ziemniaki gotujemy al dente w wodzie lub na parze. Brokuły dzielimy na różyczki, a ziemniaki kroimy w plasterki. Marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy w podłużne paski. Pomidory zaś w niewielkie kawałki, a dymkę drobno siekamy. Można również dodać połówkę sałaty, poszarpanej na średniej wielkości kawałki. (Wersja na zdjęciu jest bez sałaty.)
- Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki wkładamy do słoiczka (np. po kaparach czy oliwkach), zakręcamy i wstrząsamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos jest bardzo gęsty, można dodać odrobinę wody.
- Warzywa polewamy dressingiem, posypujemy ulubionymi bakaliami lub ziarnami (ja użyłam sezamu), uprzednio uprażonymi na patelni. Sałatka po kilku minutach jest gotowa - jak tylko wszystkie aromaty się ze sobą odpowiednio połączą.
Wspaniale składniki. Nic dodać, nic ująć:)
OdpowiedzUsuńmmmmm, czytanie przepisu podziałało mocno na moje kubeczki smakowe, więc jutro biegnę do sklepu po składniki i biorę się za pichcenie - dzięki za inspirację !
OdpowiedzUsuńps
czy można połączyć tę sałatkę np. z ryżem żeby mieć pełen obiad? czy lepiej jakiś inny dodatek?
Sałatka ma w składzie ziemniaki, więc zrezygnowałabym z ryżu. Ewentualnie jedno zamieniła drugim i ryż ugotowała np. w kurkumie. Do tego kotlet jajeczny na szybko lub camembert w panierce z sezamem mmm;)
UsuńDzięki za podpowiedź - o to mi właśnie chodziło. Zrobię jak sugerujesz i będę miał obiad na niedzielę jak znalazł :)
UsuńAnia ten przepis jest super, a dressing pasuje do wielu potraw, polecam go też do sałat :) przetestowałam już
OdpowiedzUsuń