czwartek, 26 marca 2015

Zapiekanka z łososiem i boczniakami



Naszło mnie znowu na morskie opowieści, a to za sprawą Kukbuka, w którym znalazłam inspirację swojej dzisiejszej zapiekanki. Składniki główne pozostają niezmienne, jednak zrezygnowałam z topinambura, z którym muszę się jeszcze dobrze obwąchać i wypróbować sauté, a dodałam boczniaki i zmieniłam przyprawy. Bardzo lubię połączenie ryby z tymiankiem i białym pieprzem, dlatego lekko przypruszyłam nimi warstwy zapiekanki, pamiętając o nieukatrupieniu smaku łososia w potrawie. Wszak to danie rybne, dlatego wszystkie inne aromaty powinny jedynie uzupełniać i podkreślać walory naszego morskiego bohatera - ostrożnie więc z serem pleśniowym, śmietanką i orzechami.
Wybierając ser gorgonzola, warto zwrócić uwagę na jego dojrzałość i jakość, ponieważ z własnego doświadczenia wiem, że np. kupowany na wagę trafiał się bardzo słony i niedojrzały, a po dodaniu do potrawy, gubił się w gąszczu innych charakternych składników.
Bądźcie pewni, że ryba przekładana zwykłymi pyrami z polewą serową, podkręconą musztardą ziarnistą i chrupiącą posypką orzechową, jest bardzo finezyjna. A w kuchni unosi się zapach tymianku.

 Składniki:
  • 4 spore ziemniaki
  • 300-350 g łososia (w płacie)
  • 150 g boczniaków
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • 80 g śmietanki 30% ( tyle, by sos nie był za rzadki)
  • 60 g sera gorgonzola
  • 1 czubata łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • natka pietruszki do posypania
  • tymianek
  • biały i czarny pieprz
  • kilka kropli cytryny
  • sól
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki (maksymalnie 0,5 cm) i gotujemy al dente w wodzie lub na parze.
  2. W tym czasie łososia kroimy na cienkie podłużne paski, skrapiamy cytryną i lekko pruszymy solą.
  3. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zeszkli, po czym dodajemy grubo pokrojone boczniaki. Całość przesmażamy, aż grzyby się zrumienią (na stosunkowo dużym ogniu, by nie puściły wody). Lekko doprawiamy solą.
  4. Do rondelka wlewamy kapkę oliwy, dolewamy śmietankę i kruszymy ser. Całość delkatnie mieszamy na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Dodajemy musztardę i ponownie mieszamy. Sos powinien mieć konsystencję beszamelu (być dosyć gęsty). Na końcu doprawiamy pieprzem (czarnym/cayenne) dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku.
  5. W miseczce przygotowujemy mieszankę bułki tartej z orzechami włoskimi, ubitymi w moździerzu (dosyć grubo) i całość mieszamy z dodatkiem oliwy (ok. 2-3 łyżek).
  6. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą, układamy pokrojone w cienkie talarki  ziemniaki, posypujemy je tymiankiem i solą (delikatnie), następnie łososia posypanego lekko białym pieprzem. Ponownie układamy ziemniaki w talarkach z warstwą tymianku i soli. Całość polewamy sosem serowym  i posypujemy mieszanką orzechową z bułką tartą.
  7. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy ok 35 minut.
  8. Podajemy skropioną oliwą i posypaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz