Cała prawda o szparagach - niesamowicie urodziwe, zdrowe i pyszne. Najlepsze są w najprostszej formie - na grzance chleba z parmezanem i pieprzem, zgrillowane z dodatkiem kawałka masła, polane sosem winegret lub z bułką tartą. Nigdy się nie znudzą jak młoda kapusta z koperkiem czy truskawki ze śmietaną, pałaszowane w sezonie wiosenno-letnim.
Ten przepis także nie jest skomplikowany, a dodaje naszym szparagom odrobiny finezji dzięki pistacjowej, lekkiej chmurce na białym winie. Smakuje inaczej, ale wciąż wybornie i co najważniejsze - nie przyćmiewa smaku soczystych szparagów, tylko odrobinę go podkręca.
Pistacje, białe wino, szparagi. Moje miłości. A jakie zgodne razem;)
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- szklanka orzeszków pistacjowych (obranych)
- 75 ml śmietany 30%-36%
- 125 ml białego, wytrawnego wina
- szalotka
- czosnek niedźwiedzi (wg uznania lub pominąć)
- pieprz
- sól
- łyżka schłodzonego masła
- kilka kropel cytryny
- Zaczynamy od ciepłego dressingu. Ok 3/4 orzeszków obierz i zblenduj na gładką, puszystą masę. Odstaw.
- Szalotkę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy lub masła w rondelku na złoty kolor. Dolej wino i gotuj na wolnym ogniu do 6 minut, aż sos się lekko zredukuje.
- Przecedź sos do nowego rondelka (bez szalotki), dodaj połowę śmietanki, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Gotuj kolejne 6 minut, na końcu dopraw cytryną.
- Drugą połowę śmietanki ubij na sztywno, dodaj do sosu wraz z masą pistacjową i delikatnie wymieszaj.
- Szparagi obetnij z końcówek (ok 2-3 cm w zależności od zgrubień), dobrze wypłucz i gotuj do 4-5 minut na głębokiej patelni lub w garnku z osoloną wodą z dodatkiem soku z cytryny i szczypty cukru.
- Szparagi wyłóż na półmisek, polej dressingiem i posyp orzeszkami lekko rozgniecionymi lub w całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz