czwartek, 4 lutego 2016

Szarlotka lekka jak piórko z makiem i kurkumą



Szarlotka powstała w wirze pracy w restauracji, kiedy dodając kurkumę do zupy cytrynowej curry, postanowiłam również dosypać ją do szarlotki, by nabrała orientalnego zapachu i barwy. Jabłka także w niecodziennej formie - delikatnego musu z makiem, który nabiera lekkości po wymieszaniu z pianką z białek. Całość posypana kruszonką i obsypana makiem, a dla wymagających jeszcze cukrem pudrem. Żółta szarlotka z czarnymi oczkami odmieniła tradycyjny, babciny wypiek, lecz nadal pachnie cynamonem i goździkiem.


Składniki:

Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Masa jabłkowa: 
  • 1,5-2 kg jabłek
  • 4 białka
  • 5 łyżek maku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2-3 goździki rozdrobnione w moździerzu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier (wg uznania/zależnie od słodkości jabłek)
Przygotowanie:
  1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, w razie konieczności dodając mąkę lub odrobinę wody, jeśli wychodzi nam zbyt wilgotne lub suche. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
  2. Jabłka kroimy w ósemki, wydrążamy środek z pestek o błonek i wstawiamy do rondelka z dodatkiem ok 100 ml wody. Dusimy na wolnym ogniu.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  4. Kiedy jabłka odparują i będą miękkie, odstawiamy je z palnika i za pomocą tłuczka do ziemniaków gnieciemy je na puree. Dodajemy mak, kurkumę, cynamon goździki i cukier do smaku.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Spód do tarty natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i dokładnie oblepiamy połową naszego ciasta. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, dopóki się nie zacznie rumienić.
  6. Po ostudzeniu jabłek (nie muszą być idealnie zimne, ale nie powinny parować), dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość.
  7. Upieczony spód ciasta wykładamy masą jabłkową, na wierzchu posypujmy małymi kawałkami kruszonki z drugiej połowy ciasta i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 30-40 minut do momentu, aż wierzch się zrumieni.
  8. Po wyjęciu ciasta i lekkim przestudzeniu, posypujemy je cukrem pudrem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz