Kuskus w sałatce na zimno - pakujemy do pojemnika i mamy lepszą przekąskę w pracy niż kanapka;)
W kuskusie odpowiada mi szczególnie to, że wystarczy go zalać wrzątkiem, odstawić i gotowe. Do tego trochę warzyw, dobry dressing i lekka acz pożywna sałatka gotowa. Na ciepło i na zimno tak samo dobrze smakuje.
Poniższa propozycja jest z serem feta, ale możecie zastąpić go kozim lub wędzonym serem w kostce czy bryndzą. A dla roślinożerców dobrym wyborem jest podsmażone tofu, marynowane w sosie sojowym z cytryną.
Składniki:
- 150 g kuskusu
- 2 pomidory średniej wielkości
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- duża garść szpinaku w liściach
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki (lub w innym kolorze)
- 120 g sera owczego (fety)
- 2 łyżki uprażonego na patelni słonecznika
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
- 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę lub drobno pokrojony
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
- sól
Przygotowanie:
- Kuskus lekko solimy i zalewamy wrzątkiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu - ja zawsze zalewam ok. 0,5 cm powyżej linii kaszy.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, szpinak kroimy na paseczki, usuwając grubsze łodyżki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy dość drobno i przelewamy wrzątkiem.
- Gotowy i ostudzony kuskus przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojone warzywa, dokładamy groszek i kruszymy fetę.
- W małym słoiczku mieszamy składniki na dressing, dolewamy odrobinę wody, jeśli jest za gęsty i polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy.
- Po kilku minutach próbujemy i ewentualnie dodajemy soli, pieprzu i cytryny.
- Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i skrapiamy oliwą.
Sałatka bardzo smakowita !
OdpowiedzUsuńuwielbiam sałatki na bazie kuskusu, dzięki niemu są one pozywne, a jednocześnie jego delikatny smak świetnie łączy się z innymi składnikami!
OdpowiedzUsuń