sobota, 31 stycznia 2015

Ciasto pomarańczowe idealne

 
Ciasto pomarańczowe perfekcyjnej pani domu. Dlaczego? Miałam trzy podejścia do pieczenia tego ciasta, nim skomponowałam odpowiednio proporcje składników i osiągnęłam w pełni zadowalający rezultat. Było za mokre, za słodkie, niewystarczająco wyrośnięte i inne historie, ale... w końcu udało się pysznie i pachnąco. Ucieszy was prostota jego wykonania i urzeknie efekt końcowy. Do dzieła.

Składniki:
  • 2 średniej wielkości słodkie pomarańcze
  • 190 g cukru 
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (bardzo miękkiego)
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. W dużej misce ucieramy masło z cukrem.
  2. Następnie dodajemy żółtka jaj, mieszamy na niskich obrotach.
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy.
  4. Pomarańcze parzymy, a następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach.
  5. Skórkę z obu pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem tylko z jednej dodajemy do reszty składników.
  6. Na końcu dodajemy ubite białka jajek i całość mieszamy łyżką.
  7. Ciasto przelewamy do formy keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni bez termoobiegu. Ciasto jest bardzo płynne, dlatego długo się piecze. Po upływie ok. 50 minut sprawdzić patyczkiem lub widelcem, czy ciasto jest w środku upieczone.
  8. Gdy ciasto się dopiecze, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i następnie całość polewamy sokiem z połówki pomarańczy. 
  9. Resztę pomarańczy kroimy na plasterki i podajemy razem z ciastem lub dekorujemy jego wierzch. Możemy również ciasto posypać cukrem pudrem dla dekoracji, ale jest wystarczająco słodkie.
Uwagi:
Jeżeli trafimy na kwaskowate pomarańcze, możemy dodać więcej cukru do soku, wyciśniętego z owoców - tzn. tyle, by był dosyć słodki.
Ciasto możemy spróbować upiec w piekarniku z termoobiegiem w krótszym czasie, aczkolwiek doradzam sprawdzanie masy w środku za pomocą patyczka, gdy tylko wierzch zacznie się rumienić.



6 komentarzy:

  1. oo - jest kolejny, ciekawy przepis
    Aniu, zaraz zabieram się do roboty ;)
    (madzia)

    OdpowiedzUsuń
  2. próbowałam, wyszło mi pysznie, tylko muszę uważać, bo piekarnikmi szybko piecze :)
    Dzięki, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pomarańczowe wyszło mi super!!!! robi się w je błyskawicznie a efekt wykwintny :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno nie jadłam czegoś tak pysznego! SUPER przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń