Póki sezon na jarmuż trwa, koniecznie ugotujcie pożywną, rozgrzewającą zupę z dodatkiem zielonych warzyw i soczewicy. Dobrze się ona komponuje z papryką wędzoną, która idealnie podkręca smak roślin strączkowych. Do tego trochę pachnącego czosnku i imbiru, szczypty chili, dodających zupie ognia. Sprawdzi się na pierwsze i drugie danie, gdyż w pełni nasyca;)
Składniki:
- 250 g jarmużu (ok 6 liści)
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem)
- 1/2 białej części pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 niewielka cebula (biała lub czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- ok 1,5 litra wody (w zależności od upodobań; może być 1 litr)
- 2 listki laurowe
- 2 -3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chili do smaku
- kawałek startego imbiru
- 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny (naturalnych ziół) lub innej mieszanki dla smaku
- pieprz i sól do smaku
- oliwa i masło do podsmażenia warzyw
- Do chipsów jarmużowych: kilka liści jarmużu, oliwa, sól, kilka kropel cytryny i kumin (lub inne wybrane przyprawy)
Przygotowanie:
- Por, cebulę, seler kroimy na grubsze kawałki i podsmażamy w garnku na oliwie z dodatkiem masła na niewielkim ogniu. Po chwili dodajemy pokrojony czosnek wraz ze startym imbirem i chwilę podsmażamy, uważając, żeby się za mocno nie zrumieniły.
- Po kilku minutach dodajemy wodę i wsypujemy przepłukaną soczewicę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dorzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości.
- Następnie dodajemy jarmuż i zostawiamy jeszcze na kilka minut.
- W tym czasie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy kilka liści jarmużu, pozbawionego zgrubień ze środka i porwanego na mniejsze kawałki, obtoczonego w oliwie z solą, cytryną i opcjonalnie kuminem. Mogą być inne przyprawy. Jarmuż nie może być mokry, by się w piekarniku nie dusił lecz upiekł. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na kilka minut - aż przestanie być miękki ale nie rumiany.
- Zupę dosmaczamy, miksujemy na gładki krem (uprzednio wyjmując liście laurowe) i ewentualnie podkręcamy przyprawami. Podajemy posypaną czarnuszką lub ulubionymi bakaliami ze szczyptą pieprzu i ewentualnie kleksem śmietany. Obowiązkowo zagryzamy chipsami z jarmużu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz