środa, 4 listopada 2015

Zupa zielona z jarmużem i soczewicą


Póki sezon na jarmuż trwa, koniecznie ugotujcie pożywną, rozgrzewającą zupę z dodatkiem  zielonych warzyw i soczewicy. Dobrze się ona komponuje z papryką wędzoną, która idealnie podkręca smak roślin strączkowych. Do tego trochę pachnącego czosnku i imbiru, szczypty chili, dodających zupie ognia.  Sprawdzi się na pierwsze i drugie danie, gdyż w pełni nasyca;)

Składniki:
  • 250 g jarmużu (ok 6 liści)
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem)
  • 1/2 białej części pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 niewielka cebula (biała lub czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1,5 litra wody (w zależności od upodobań; może być 1 litr)
  • 2 listki laurowe
  • 2 -3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • chili do smaku 
  • kawałek startego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny (naturalnych ziół) lub innej mieszanki dla smaku
  • pieprz i sól do smaku
  • oliwa i masło do podsmażenia warzyw 
  • Do chipsów jarmużowych: kilka liści jarmużu, oliwa, sól, kilka kropel cytryny i kumin (lub inne wybrane przyprawy)
Przygotowanie:
  1. Por, cebulę, seler kroimy na grubsze kawałki i podsmażamy w garnku na oliwie z dodatkiem masła na niewielkim ogniu. Po chwili dodajemy pokrojony czosnek wraz ze startym imbirem i chwilę podsmażamy, uważając, żeby się za mocno nie zrumieniły.
  2. Po kilku minutach dodajemy wodę i wsypujemy przepłukaną soczewicę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dorzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości.
  3. Następnie dodajemy jarmuż i zostawiamy jeszcze na kilka minut. 
  4. W tym czasie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy kilka liści jarmużu, pozbawionego zgrubień ze środka i porwanego na mniejsze kawałki, obtoczonego w oliwie z solą, cytryną i opcjonalnie kuminem. Mogą być inne przyprawy. Jarmuż nie może być mokry, by się w piekarniku nie dusił lecz upiekł. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na kilka minut - aż przestanie być miękki ale nie rumiany.
  5. Zupę dosmaczamy, miksujemy na gładki krem (uprzednio wyjmując liście laurowe) i ewentualnie podkręcamy przyprawami. Podajemy posypaną czarnuszką lub ulubionymi bakaliami ze szczyptą pieprzu i ewentualnie kleksem śmietany. Obowiązkowo zagryzamy chipsami z jarmużu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz