Na fali Wielkanocy, Wielka Improwizacja w kuchni. Wyczarowana biała tarta na migdałowym spodzie, po brzegi wypełniona kremem z białej czekolady, mascarpone i prażonych wiórków kokosowych pod kołderką ze świeżych ananasów. Lekka i przyjemna, a takiemu kawoszowi jak ja, idelanie komponuje się z małą czarną. Ananasy można zastąpić granatami lub innymi, lekko kwaskowatymi owocami, które nadadzą lekkości tarcie i nie przyćmią smaku kokosa.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej krupczatki (ok 170 g)
- 75 g migdałów
- 2 żółtka
- 50 g cukru (ja użyłam trzcinowego)
- 120 g masła
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2 białka*
- 2 białe czekolady (200 g)
- 6-10 łyżek wiórków kokosowych (wg uznania)
- dodatkowo ananas na wierzch
Przygotowanie:
- Jajka na samym początku dobrze sparzyć we wrzątku ok 10 sekund z uwagi na obecność surowego białka w kremie.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, uprzednio dokładnie rozdrabniając w blenderze migdały. Ciasto powinno być dobrze ugniecione jak klasyczne kruche.Jeśli jest zbyt suche, dodajemy kapkę wody. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 60 minut.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub lekko podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Można też użyć mikrofalówki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy do przestygnięcia.
- Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni.
- Białka ubijamy na sztywną pianę (uprzednio parząc jajka).
- Wszystkie składniki poza ananasem łączymy ze sobą, delikatnie mieszając.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Naczynie na tartę smarujemy tłuszczem i oblepiamy ciastem, następnie nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy ok 30 minut, aż się zrumieni.
- Gdy ciasto przestygnie, wypełniamy je kremem a na wierzch kładziemy plastry ananasa - okrągłe lub drobniej pokrojone. Można przystroić cukrem pudrem boki, zaś wierzch migdałami i gorzką czekoladą.
*Nie bójcie się białek surowych w kremie. Jajko można sparzyć ok 10 sekund we wrzątku - bakterie giną już w 60 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz