środa, 4 lutego 2015

Jaglanka na słodko bananowo-jabłkowa


Zdecydowanie to moja ulubiona wersja kaszy jaglanej - na słodko z owocami i najchętniej ociekająca konfiturą i syropem klonowym. Ugotowana koniecznie w mleku bez dodatku wody. Dodatkowo posypana bakaliami daje porządnego kopa na cały dzień zwłaszcza zimową porą.

Składniki (na 2 porcje):
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki mleka
  • orzechy włoskie/pekany/inne
  • konfitura ulubiona (moja porzeczkowa)
  • żurawina/rodzynki/jagody goji
  • cynamon/kardamon
  • miód/syrop klonowy/cukier (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przelewamy dwukrotnie wrzątkiem w celu pozbawienia jej goryczki i zalewamy 2 kubkami mleka. Gotujemy na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy.
  2. Banany i jabłka ze skórką kroimy w plasterki (jabłka cieńsze). 
  3. Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy owoce wraz z przyprawami i całość mieszamy dla połączenia smaków. Ewentualnie dosładzamy miodem, syropem klonowym lub cukrem.
  4. Po nałożeniu dużej porcji kaszę posypujemy ulubionymi bakaliami uprażonymi na suchej patelni, jagodami goji lub żurawiną i polewamy konfiturą.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam jaglankę, jem ją chyba codziennie, ale jednocześnie z jabłkiem i bananem to nie próbowałam :P Musiała smakować magicznie, zwłaszcza że zawiera także orzechy włoskie :) Zrobię chyba taką na kolację w ramach urozmaicenia :P

    OdpowiedzUsuń
  2. jaglanka na słodko to coś dla mnie, jem ją czesto, robię z niej kremy do ciast i deserów!

    OdpowiedzUsuń