czwartek, 26 lutego 2015

Kuskus sałatkowy


Kuskus w sałatce na zimno - pakujemy do pojemnika i mamy lepszą przekąskę w pracy niż kanapka;)
W kuskusie odpowiada mi szczególnie to, że wystarczy go zalać wrzątkiem, odstawić i gotowe. Do tego trochę warzyw, dobry dressing i lekka acz pożywna sałatka gotowa. Na ciepło i na zimno tak samo dobrze smakuje.
Poniższa propozycja jest z serem feta, ale możecie zastąpić go kozim lub wędzonym serem w kostce czy bryndzą. A dla roślinożerców dobrym wyborem jest podsmażone tofu, marynowane w sosie sojowym z cytryną.

Składniki:
  • 150 g kuskusu
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1/2 szklanki zielonego groszku 
  • duża garść szpinaku w liściach
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki (lub w innym kolorze)
  • 120 g sera owczego (fety)
  • 2 łyżki uprażonego na patelni słonecznika
      Dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę lub drobno pokrojony
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kuskus lekko solimy i zalewamy wrzątkiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu - ja zawsze zalewam ok. 0,5 cm powyżej linii kaszy.
  2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, szpinak kroimy na paseczki, usuwając grubsze łodyżki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy dość drobno i przelewamy wrzątkiem.
  3. Gotowy i ostudzony kuskus przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojone warzywa, dokładamy groszek i kruszymy fetę.
  4. W małym słoiczku mieszamy składniki na dressing, dolewamy odrobinę wody, jeśli jest za gęsty i polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy.
  5. Po kilku minutach próbujemy i ewentualnie dodajemy soli, pieprzu i cytryny.
  6. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i skrapiamy oliwą.

2 komentarze:

  1. uwielbiam sałatki na bazie kuskusu, dzięki niemu są one pozywne, a jednocześnie jego delikatny smak świetnie łączy się z innymi składnikami!

    OdpowiedzUsuń