poniedziałek, 9 lutego 2015

Pęczotto z ananasem w mleku kokosowym



W dzieciństwie nie znosiłam kaszy jęczmiennej, a innej w zasadzie się u mnie w domu nie jadało. Mama zawsze powtarzała, że najlepsza, najzdrowsza, więc wmuszałam w siebie łychy kaszy, która rosła mi w buzi. Dzisiaj mi się odmieniło i chętnie zjem praktycznie każdą kaszę, choć z  pęczakiem z rodowodem (o zgrozo!) jęczmiennym, miałam długo na pieńku. Po prostu nie mogłam go przełknąć. Jednak w końcu znalazłam na niego sposób i tak podany mogę jeść, dopóki nie pę(cz)knę. 
Pęczotto z ananasem, duszone w mleku kokosowym z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Spis rzeczy wydaje się długi, ale się nie przerażajcie - większość to przyprawy, które każdy powinien u siebie znaleźć. A jeśli nie, to czas najwyższy zakupić! W tak sporządzonej mieszance pęczak musi dobrze smakować - nawet mój wymagający towarzysz życia, dotychczas karmiący pęczakiem ryby, wylizał patelnię i poprosił o powtórkę dania.

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 6-7 plastrów świeżego ananasa (opcjonalnie z puszki)
  • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 g)
  • 1/2 twardej biało-zielonej części pora
  • 1 cebula (biała/cukrowa)
  • plaster korzenia selera (ok. 2 łyżki startego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (ewentualnie mieszanki curry)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • gałka muszkatołowa na czubku noża
  • szczypta kardamonu (można pominąć)
  • szczypta pieprzu  cayenne i ostrej papryki
  • sól
  • sezam do posypania 
  • oliwa z oliwek/olej sezamowy lub inny delikatny
Przygotowanie: 
  1.  Na patelni rozgrzewamy ok. dwie łyżki oliwy lub oleju, wsypujemy poszatkowaną drobno cebulę, por i seler. Chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pokrojony czosnek, a następnie pęczak. Całość mieszamy, dosypujemy przyprawy: kolendrę, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki (wszystko rozdrobnione), po czym dolewamy mleko kokosowe.
  2. Całość mieszamy co jakiś czas, żeby nie przywierała do patelni tak długo, aż pęczak będzie miękki (jednak nie rozgotowany!). Jeśli kasza wchłonie mleko i będzie wciąż twarda, dolewamy trochę wody (lub zalewy z ananasów). 
  3. Dodajemy pokrojone w średniej wielkości kawałki ananasów, sok z cytryny, sos sojowy, pieprz, paprykę i sól. Mieszamy, próbujemy, doprawiamy wg uznania i na koniec dosypujemy kurkumę (lub mieszankę curry), delikatnie mieszając dla uzyskania jednolitego koloru.
  4. Wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.



1 komentarz:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5900 blogów z 22 kategorii.
    zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.

    OdpowiedzUsuń